Genomineerden 2013

Hier kunt u lezen welke mantelzorgers genomineerd waren voor de verkiezing Mantelzorger van het Jaar 2013 en wat hen zo speciaal maakt. Mevrouw Niewold uit Den-Haag is uiteindelijk gekozen als titeldrager “Mantelzorger van het jaar 2013″.

Mantelzorger Sylvi

Genomineerde | Mantelzorger SyliviSylvi is opgegeven door haar kinderen. Sylvi heeft zes kinderen waarvan er vier extra zorg nodig hebben als gevolg van een autisme spectrum-stoornis. Eén van haar zonen heeft klassiek autisme, één adhd en twee andere zonen dyslectie. Haar kinderen vinden Sylvi fantastisch en vertellen het volgende over haar: “Mama is nooit te beroerd om te helpen en staat altijd voor anderen klaar. Zelfs nadat zij zelf in het ziekenhuis terecht kwam vanwege hartproblemen is ze er altijd. Wij weten niet wat wij zonder haar zouden moeten.”

Na een tijd van veel tegenslagen vinden haar kinderen dat Sylvi het verdient om ook eens in het zonnetje gezet te worden en te stralen. Haar kinderen bewonderen haar doorzettingsvermogen: “Onze moeder verdient het om Mantelzorger van het Jaar te worden omdat ze altijd doorgaat, wat de tegenslagen ook zijn. Ook al heeft ze een hartziekte en mag ze eigenlijk niet stressen, toch zorgt ze iedere dag weer van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat voor haar kinderen. Zij laat ons zien dat wat je ook doet, als je ergens voor gaat, dan kan je het bereiken.”

 Mantelzorger Anouska Regina Hartkamp

Anouska is opgegeven door een kennis van haar vader. Anouska werkt en heeft een gezin met 2 kinderen, waarvan 1 kind met ADHD. Desondanks zorgt zij met veel liefde voor haar vader, de heer Olijnyk, die 1 januari a.s. alweer 90 jaar wordt. “Elke dag, behalve zondag, helpt Anouska haar vader met opstaan en douchen. Ze verzorgt zijn ontbijt en helpt haar vader bij het aankleden. Na vieren is zij weer aanwezig om hem op te vangen, gezelschap te houden en te verzorgen totdat hij weer naar bed gaat.” Volgens haar vader verdient Anouska het zeer zeker om Mantelzorger van het Jaar te worden.

Mantelzorger Mevrouw Dissel-van der Munt

Mevrouw Dissel-van der Munt verzorgt al 8 jaar haar moeder die nu 103 jaar is. Haar moeder heeft een CVA (beroerte) gehad en kan daardoor niet meer lopen en praten. Ze woont bij mevrouw Dissel in huis, waar mevrouw Dissel haar 24 uur per dag verzorgt samen met haar man en de hulp van Buurtzorg Team Zuid.

Mevrouw Dissel-van der Munt is opgegeven door het team die de liefdevolle zorg van mevrouw Dissel voor haar moeder enorm bewonderen. “Op vakantie gaan ze al een paar jaar niet meer omdat haar moeder niet meer mee kan en ze geen broers of zussen heeft waarmee ze de zorg zou kunnen delen. Soms gaat zij samen met haar man 1 of 2 dagen er tussenuit, dan nemen de kleinkinderen de zorg voor oma op zich. Wij als team bewonderen dit zeer maar zouden haar graag eens in het zonnetje zetten, daar zij al zo lang en met heel veel liefde en geduld haar moeder verzorgt.”

Mantelzorger Wil Kortekaas

Wil Kortekaas is opgegeven voor de verkiezing Mantelzorger van het Jaar door een buurtbewoner. Wil heeft de zorg op zich genomen voor haar vriendin Hille.

“Wil Kortekaas woont samen met Hille in een aangepast appartement en zorgt al 15 jaar voor haar vriendin Hille, die veel ouder is dan zij. Hille heeft veel lichamelijke zorg nodig. Zij kan zich niet zelfstandig verplaatsen en is afhankelijk van een rolstoel. Wil is zelf ook reeds de zeventig gepasseerd, maar de zorg voor haar vriendin Hille lijkt altijd op de eerste plaats te staan. Wil heeft een aangepaste auto aangeschaft om Hille goed te kunnen vervoeren, o.a. naar concerten in het Concertgebouw in Amsterdam. Wil klaagt nooit en lijkt altijd in opperbeste stemming en is in iedereen geïnteresseerd die in het gebouw woont. Ik heb een enorme bewondering voor de inzet van Wil. Zij verdient het om in het zonnetje gezet te worden. Zij is een voorbeeld voor ons allemaal.”

Mantelzorger Alie Sinke

Genomineerde | Mantelzorger Alie

Alie Sinke verzorgt haar moeder van 91 jaar. Alie woont bij haar moeder in en helpt haar bij alles: wassen, kleden, de verzorging, verpleging. Eigenlijk alles wat nodig is. Dit doet zij al 6,5 jaar!

Het verzorgen van haar moeder is soms heel zwaar. Zeker daar Alie zelf ook met gezondheidsproblemen kampt. Alie is voor 100% afgekeurd wegens rugklachten en heeft een operatie gehad van een brughoektumor. Maar ondanks haar eigen gezondheidsproblemen staat ze iedere dag weer voor haar moeder klaar. Petje af!

Mantelzorger Nel Driessen

Nel Driessen zet zich sinds haar pensioen in voor ouderen in haar omgeving. Iedere donderdag is ze te vinden op de bejaardensoos waar ze leuke activiteiten organiseert voor alleenstaande ouderen uit het dorp. Op de andere dagen is ze ’s ochtends te vinden bij de heer Steenwijk. De heer Steenwijk is inmiddels de 80 gepasseerd en slechtziend. Nel helpt hem met aankleden, het huishouden en de boodschappen. Zo vult Nel haar dagen met klaar staan voor anderen. En dit doet ze met veel plezier!

Mantelzorger Mevrouw Rodenburg

Genomineerde | Mantelzorger BepMevrouw Rodenburg is opgegeven door haar vriendin Mieke Catto. “Als mantelzorger van het jaar 2013 geef ik graag onze vriendin Bep Rodenburg op. Vroeger verpleegkundige en nu nog steeds zorgend bezig “oudjes” uit haar omgeving en kennissenkring te bezoeken, tekorten te bespeuren en mee te denken voor een oplossing. Voor wat ze zelf niet kan, vindt ze altijd nog wel een vrijwilliger om daar bij te helpen. Toch is zij al 86 jaar!”

Mantelzorger Marleen van der Hoorn

Marleen van der Hoorn is opgegeven door haar opa die door ouderdom steeds moeizamer loopt en daardoor meer gebonden is aan huis. Toch geniet de heer Van der Hoorn nog iedere dag. Mede dankzij de gezelligheid die zijn kleindochter Marleen met zich meebrengt. “Drie of vier keer per week komt Marleen mij opzoeken. Om even samen thee te drinken of om te vragen of ze een boodschap voor me kan doen. Als het mooi weer is, neemt ze me in de rolstoel mee naar buiten en gaan we samen naar het dorp of het park. Voor mij is mijn kleindochter een toppertje!”

Mantelzorger Saskia Jansen

Saskia Jansen is opgegeven door haar moeder voor wie Saskia sinds een aantal jaren intensief zorgt. Mevrouw Jansen: “Toen ik slechter ter been werd, was er sprake van dat ik naar een verzorgingstehuis zou verhuizen. Maar dankzij de hulp van mijn dochter kan ik toch in mijn vertrouwde omgeving blijven wonen. Vijf ochtenden in de week komt ze bij mij langs en helpt me op de rit. Wanneer ik fris en aangekleed aan het ontbijt zit, nemen we de dag door. Ze doet het huishouden of de boodschappen en vliegt daarna door naar school om haar jongste dochter op te halen voor de lunch. Ik waardeer het enorm dat Saskia er altijd voor mij is, terwijl ze zelf ook een druk gezin heeft.”

Mantelzorger Mevrouw Niewold

Genomineerde | Mantelzorger Mevr. NiewoldMevrouw Niewold is dit jaar 87 jaar is geworden. Zij heeft al bijna 65 jaar de zorg voor haar gehandicapte zoon Paul. Paul hoopt op 24 november a.s. met pensioen te gaan.

“Mevrouw Niewold is weliswaar 87 jaar maar gaat niet met pensioen. Integendeel, zij gaat dagelijks met de taxibus van Den Haag naar Rijswijk, waar Paul in een woonvorm met andere gehandicapten woont. Zaterdag, zondag en maandag vertrekt zij om circa 11.30 uur en op de overige dagen gaat zij om 16.00 uur naar Paul om hem te verzorgen. Paul is spastisch en zit in een rolstoel en kan niet praten. Hij is dus helemaal op zorg aangewezen.

Sinds een paar jaar lijdt mevrouw Niewold aan een oogziekte, die haar helaas flink parten speelt. Zij heeft nog een beetje zicht in 1 oog en doet alles op de tast en routine. Zeer bewonderenswaardig hoe zij zich staande houdt en de zorg voor Paul doet. Ziek zijn, ik kan niet, ik heb geen zin, komen niet in haar woordenboek voor. Nog geen één dag heeft zij verstek laten gaan. Zoals zij zelf zegt rekent Paul op haar en zij leeft voor Paul. ´s Avonds rond 22.15 uur zit het er op en brengt de taxibus haar weer naar huis.”

Mantelzorger Evert Clijnk

De eerste inzending is van mevrouw Bos. Zij heeft haar mantelzorger de heer Evert Clijnk opgegeven voor onze verkiezing. “Mijn mantelzorger Evert verdient dit omdat hij al 10 jaar voor mij zorgt! Hij doet huishoudelijk werk, kookt, doet boodschappen, en ook nog de was enz. Ook brengt hij mij per auto overal heen. Hij heeft zelfs uit eigen financiële middelen een scootmobiel voor mij gekocht!!!”